I Luleå gymnasieby får eleverna ledigt för att fly stormen Foto: SVT

Elever får ledigt för att fly stormen

Uppdaterad
Publicerad

Gymnasieskolan Hackspetten i Luleå förbereder sig efter SMHI:s varningar genom att ge elever, som kan få svårt att ta sig hem, ledigt i dag.

I Luleå råder lugnet före stormen. Vinden har börjat få fart, och snön yrar mer och mer, men det oväder som SMHI varnar för har ännu inte slagit till med full kraft. Men gymnasieskolan Hackspetten förbereder sig för det värsta.

– Vi har gjort så att vi rektorer, gemensamt, ger ledigt till den med en besvärlig resväg där bussarna riskerar att ställas in, säger Kristina Eklund som är en av rektorerna på Hackspetten.

Vill hjälpa till

Elever med lång resväg hem beviljas ledigt, om de ansöker om ledighet, så att de inte riskerar att bli strandsatta under eftermiddagen. Skolan har inget ansvar att se till att eleverna kommer hem efter skolan, men vill ändå hjälpa till, säger Kristina Eklund.

– De som bor någonstans runt om i Luleå har ju inga problem, men bor man exempelvis i Råneå så är det ju ett problem. Om skolskjutsen ställs in är det vårdnadshavarens ansvar att ta hem eleven, men många bor ju dåligt till och har inte någon möjlighet att hämta sitt barn.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.