Vanessa Hedman och de andra gymnasisterna i Jokkmokk har i dag en temadag där de själva får vara experter på psykisk ohälsa.

Eleverna får vara experter på psykisk ohälsa

Uppdaterad
Publicerad

I dag pratas det ovanligt mycket om psykisk ohälsa i korridorerna på Lapplands gymnasium i Jokkmokk. Eleverna i tvåan har ordnat en temadag där de själva fått läsa på för att bli experter på olika problem.

Vanessa Hedman på teknikprogrammet står vid en monter där det står ”Ätstörningar”.

– Ätstörningar är en psykisk sjukdom, berättar hon.

Val 2018 – #dinröst

Vanessa Hedman poängterar att det betyder mycket att kunna sätta ord på det som är svårt.

– Det är viktigt att prata om det och ha kompisar som får en att känna sig trygg. Kanske tar en i handen och säger kom nu så går vi till matsalen.

”Att vara man”

Vid en annan monter står Heaven Mehari:

– Jag pratar om sexuella trakasserier. Jag försöker prata om vad det är att vara man. Jag tycker man ska lyssna på kvinnan i sitt liv och stötta henne, säger han.

Skilja på svackor och sjukdom

Kan man prata för mycket om psykiska problem?

– Kanske om man pratar om det på fel sätt. Jag tror det är viktigt att ha fokus på det friska, säger Vanessa Hedman.

Hör det inte till att må lite dåligt när man är tonåring?

– Jag tror man ska skilja på vanliga svackor och sjukdom. Alla kan ha en dålig dag men om de dåliga dagarna blir fler än de bra då är det inte bra, säger hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – #dinröst

Mer i ämnet