Högalidskolan är en av fem skolor som berörs vid elevomflyttningar. Foto: SVT

Elevomflyttningar på Kirunas skolor utreds – igen

Uppdaterad
Publicerad

Ett antal skolklasser kan komma att få flytta i fem av Kirunas skolor redan till hösten. Orsaken är att kommunen vill kunna använda de behöriga lärare som finns mer effektivt. Men protesterna låter inte vänta på sig.

Så nyligt som för tre år sedan skrotades planerna på en helt ny struktur för Kirunas samtliga skolor och en stor flyttkarusell för lärare och elever. I stället skulle man satsa på rekrytering av lärare och vänta in bygget av en ny stor skola i nya centrum.

Det senaste året har kommunen visserligen lyckats locka ett tiotal utbildade lärare att börja jobba i kommunens skolor, men det räcker inte. Det är lärarbristen som tvingat fram ett förslag på en ny skolstruktur, om än i mindre format.

– Ja, men sedan pågår det en ständig översyn om vi kan jobba smartare och om vi kan få ut mer för vad vi gör, säger kultur- och utbildningsnämndens ordförande Roger Suup (S).

Fem skolor berörs

Den här gången berör elevomflyttningarna fem skolor enligt följande upplägg:

  • Högalidskolan blir en 4-9 skola, förskoleklass och lågstadium flyttar till Bergaskolan.
  • Luossavaaraskolan och Bergaskolan blir F-3-skolor.
  • Årskurs 6 i Tuolluvaara och Jukkasjärvi flyttar till Högalidskolan.

Förslaget kan komma att antas den 14 juni och förändringarna kan i så fall genomföras redan inför skolstarten i höst.

”Det här kom väldigt plötsligt”

De fackliga representanterna fick information i tisdags, dagen efter personal på berörda skolor informerades.

– Det här kom väldigt plötsligt och det är snabba ryck. Hinner man tänka på vilka risker det finns och vad som kan bli tokigt? Sedan har inte vi som arbetstagarrepresentanter blivit kallade, och det är vi kritiska till, säger Mona Mämmi, huvudskyddsombud vid Lärarförbundet.

Roger Suup:

– Vi har en lång och bred remisstid och alla kommer att få komma med synpunkter. Det är A och O, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.