Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar Magnus Thortensson, Energiföretagen, om varför elpriserna i norr är så höga just nu. Foto: Filip Hannu/SVT

Elpriset fortsätter rusa i norr – tre gånger högre än vanligt

Uppdaterad
Publicerad

Elpriset i norra Sverige fortsätter stiga och är just nu tre gånger högre än en vanlig vinter.

– Just nu blåser det dåligt vilket innebär att man måste ta dyrare kraftslag, säger Magnus Thortensson vid Energiföretagen.

Förra veckan rapporterade vi om historiskt höga priser i norra Sverige, och sedan dess har kurvan fortsatt uppåt. Just nu är priset 3,7 kronor per kilowattimme vilket kan jämföras med en normal vinter då priset ligger kring 0,8.

– Elpriset påverkas av många faktorer och ibland går de emot varandra och ibland samverkar de. Just nu är vi i ett läge där alla faktorer tyvärr pekar mot högre elpriser.

Vindstilla i Europa

Förutom kriget i Ukraina som kraftigt ökat priset på gas i Europa ökar även kylan efterfrågan på energi. Experten beskriver den nuvarande situationen med ett Europa som producerar lite och en ökad efterfråga som en perfekt storm för skenande priser.

Dessutom kommer kärnkraftverket i Oskarshamn stänga under en period.

– Det kommer innebära att ett redan ansträngt kraftläge kommer bli ännu mer ansträngt.

I klippet hör du Magnus Thortensson berätta mer om de höga elpriserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.