En privat vårdcentral kvar i Piteå

Uppdaterad
Publicerad

Den privata vårdcentralen Senisa i Piteå stänger på grund av konkurs och nu är Cederkliniken den enda privata vårdcentralen i Piteå.

-Vi ligger för tillfället på 8.500 listade patienter så det är ett stort tillskott med 1.000 patienter för oss, säger verksamhetschef på Cederkliniken Jörgen Boström. 

Han berättar att redan innan Sensias konkurs blev känd så var Cederkliniken på väg att rekrytera personal.

­-Så det rekryteringsläget har självklart vuxit i och med den här konkursen, säger Jörgen Boström.

För att få ekonomin att gå runt på den privata vårdcentralen tar specialistläkarna ut lägre löner än sina kollegor inom landstinget:

-Så har vi valt att göra hittills och det är en resa jag inte hade velat vara utan. Det är roligt att gå till jobbet och det är ett val vi som jobbar här har gjort, säger Jörgen Boström.

Max 7.000 per patient

De privata vårdcentralerna får samma summa pengar som de landstingsstyrda. Vårdvalet som varje patient gör ger vårdcentralen maximalt mellan  7.000 kronor per patient och beror bland annat på hur gammal patienten är. Avgifterna som patienten betalar på plats är desamma oavsett om man går privat eller inte.

Skillnaden är att landstinget kan gå in och täcka upp för de förluster som deras egna hälsocentraler gör.

-Man har lagt vårdvalspengen på en sådan nivå att det är tufft för alla och väldigt många går med minusresultat. Skillnaden är att landstinget går in och förlusttäcker vissa vårdcentraler och där kan man ifrågasätta konkurrensneutraliteten, säger Jörgen Boström.

Efter att Sensia gått i konkurs ser nu Konkurrensverket över huruvida konkurrensen sker på lika villkor eller inte och den rapporten ser Jörgen Boström fram emot.

-Det ska bli intressant att se vad Konkurrensverket kommer fram till. Eftersom en del landstingspolitiker rakt av sagt att det inte råder några osunda konkurrensvillkor så blir det bra att se vad Konkurrensverket kommer fram till, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.