Vid Selholmen utanför Älvsbyn undersöker man två stora kullar. Foto: SVT

Undersökning visar – kullarna utanför Älvsbyn är gravhögar

Uppdaterad
Publicerad

Enligt Norrbottens museum har en unik upptäckt gjorts på ön Selholmen i Älvsbyn. Det finns tydliga indikationer på att det handlar om gravhögar som kan vara från bronsåldern.

Den fördjupade utredningen av de två högarna på fem-sex meter har väckt stort intresse. Onsdagens mätningar vid en av högarna visar att det sannoligt är en kantkedja, en vanlig konstruktionsdetalj i gravhögar. Enklast kan det beskrivas som en stenlagd cirkel i ytterkanten av gravhögen. Radarbilderna visar att tydliga indikationer på att det faktiskt är gravhögar, en unik upptäckt enligt Norrbottens museum.

Arkeologisk provundersökning väntar

Nu fortsätter utredningen för att fastställa resultatet och i augusti kommer en geologisk provborrning genomföras. I september räknar man med att avslutningsvis genomföra en arkeologisk provundersökning av högarna.   

Kan vara 3000 år gamla

Högarnas ålder kan inte fastställas ännu, men med hjälp av strandlinjeförskjutning kan man konstatera att de kan vara så gamla som 3000 år och därmed bronsålder.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer