Beroendecenter vid Sunderby sjukhus har stängt på grund av pandemin och patienterna hänvisas till psykiatrin där Krister Berglund är verksamhetschef. Foto: Ulrika Wänkkö/SVT

Svårt för missbrukare att få hjälp – avdelning i Luleå igenbommad

Uppdaterad
Publicerad

Beroendecenter vid Sunderby sjukhus i Luleå håller stängt under pandemin. Något som får konsekvenser för beroendevården och vilka avgiftningar som utförs.

Som en konsekvens av pandemin var Beroendecenter vid Sunderby sjukhus öppet under endast tre månader förra året och avdelningen håller fortfarande stängt nu i februari 2021.

Enligt Region Norrbotten är det endast så kallade riskavgiftningar som utförs. Några planerade inläggningar görs däremot inte.

– Det är fortfarande en läkare avgör om patienten har behov av inneliggande vård, säger Krister Berglund, verksamhetschef för vuxenpsykiatrin på Sunderbyn.

Patienter hänvisas till vuxenpsykiatrin

Anledningen till att Beroendecenter håller stängt är dels för att allt fler patienter sökt vård hos psykiatrin under höstens covidvåg. Men också för att man tvingas hålla två spår öppna in i vården – ett för de som har covidsymptom och det andra för de som inte har det.

Dessutom spelar en ökad sjukfrånvaro och utlåning av vårdpersonal till andra avdelningar in.

– Beroendecenter har stängt som egen enhet och patientgruppen hänvisas nu till vuxenpsykiatrin där de prioriteras utifrån vårdbehov på samma sätt som alla andra psykiatripatienter, säger Krister Berglund.

Någon statistik över hur stängningen påverkat antalet avgiftningar som utförs finns inte att tillgå.

I klippet hör du verksamhetschefen Krister Berglund

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.