Polisen hittade nio ton sprängmedel i Haparanda och en man har häktats. Foto: Janerik Henriksson/TT

Enorma beslaget i Haparanda – nio ton sprängmedel

Uppdaterad
Publicerad

I förra veckan meddelade polisen att man hittat ”en större mängd” sprängmedel i Haparanda. Det är nog rättvist att säga att det var i underkant – inte mindre än nio ton togs i beslag på adressen.

Det var den 14 november som polisen kommunicerade att man gjort ett stort beslag.

En förundersökning inleddes, men det dröjde innan någon kunde gripas. Under måndagen meddelar dock polisen att en man sitter häktad.

– Han är på sannolika skäl misstänkt för grovt brott mot lagen om brandfarliga och explosiva varor. Det finns inga ytterligare misstänkta i ärendet i nuläget, skriver polisen på sin hemsida.

Förvarade 9 ton utan tillstånd

Det rör sig om cirka nio ton sprängmedel som förvarats utan tillstånd och i ej godkända utrymmen på ett industriområde – det har också funnits risk för inbrott och stölder av sprängmedlet.

– Mannen har tidigare haft tillstånd att förvara sprängmedel men har inte längre rätt att göra det, säger åklagare Rickard Finnberg.

Vad säger mannen själv om misstankarna mot honom?

Han förnekar brott.

Åtal i ärendet ska vara väckt senast den 4 december.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.