Erlandsson ser allvarligt på export

Uppdaterad
Publicerad

Landsbygdsminister Eskil Erlandsson ser ytterst allvarligt på uppgifterna att hundratals ton hälsofarlig Östersjölax exporteras illegalt från Sverige. Kontrollen ligger i de flesta fall på kommunerna och Erlandsson utgår ifrån att de sköter kontrollen som de ska.

-Jag ser inte vad den nationella nivån skulle behöva förändra. För exportförbudet finns och kontrollansvariga är utpekade, säger Eskil Erlandsson.

Ända sedan EU 2002 införde gränsvärden i mat för giftet dioxin, som tros kunna ge cancer och påverka fortplantningen, har Sverige exportförbud av Östersjölax till i stort sett hela övriga EU. Men enligt SVT:s Uppdrag granskning har stora mängder lax ändå exporterats illegalt. Beslagtagna fakturor visar att minst tre grossister var för sig har exporterat sammanlagt runt 150 ton Östersjölax, bland annat till Frankrike och Danmark. Två av grossisterna har åtalsanmälts, varav en av dem har sålt över 100 ton Östersjölax illegalt till just Frankrike under 2011 och 2012.

Östersjölax Norrbotten

-Det går inte att sälja laxen i Sverige. Så det var det enda alternativet som fanns och enda landet som ville köpa, bortsett från Danmark, säger en företrädare för företaget till Uppdrag granskning.

Har kommit larm tidigare

Redan för två år sedan slog intresseorganisationen Sportfiskarna larm om att det förekom olaglig export av Östersjölax till Frankrike och generalsekreteraren Stefan Nyström tycker inte att frågan har tagits på allvar.

-Vi slog larm till landsbygdsdepartementet, Livsmedelsverket och till kommunen, men det viftades undan, säger Nyström till TT.

Nyström anser att myndigheterna nu måste ta frågan på allvar, att det genomförs noggranna exportkontroller och att det som har hänt bör föranleda en utfrågning av Eskil Erlandsson i riksdagen eller konstitutionsutskottet.

Känner inte till uppgifterna

Eskil Erlandsson säger att det i dag finns en distinkt lagstiftning och kontrollansvar på området. Och uppgifterna att intresseorganisationen Sportfiskarna har kontaktat landsbygdsdepartementet om den illegala fiskexporten redan för två år sedan känner Erlandsson inte till.

-Hos oss finns det ingen dokumentation att någon rapport eller anmälan eller liknande ska ha kommit in.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Östersjölax Norrbotten

Mer i ämnet