Esrange ett steg närmare satellituppskjutningar

Uppdaterad
Publicerad

Svenska staten bör gå vidare med planerna att skjuta upp små satelliter från rymdbasen Esrange utanför Kiruna. Det anser regeringens utredare som överlämnade en rapport under måndagen.

Det är förre S-ministern Jan Nygren som har haft regeringens uppdrag att leda en analysgrupp i ämnet. Och slutsatserna är entydiga.

– Vi anser att regeringen ska ta nästa steg och hitta former som gör att man kan gradera upp nivån på Esrange så att man kan skjuta upp raketer i omloppsbana, säger han.

I dag skjuts så kallade sondraketer upp från Esrange, det vill säga raketer som når tyngdlöst tillstånd, men som sedan faller ner på jorden i gen. Att skjuta upp raketer i omloppsbana kring jorden kräver större raketer och en större raketramp som är tänkt att placeras ett par kilometer ut i terrängen från basen sett.

”Höja tekniknivån”

Investeringen beräknas till 500 till 550 miljoner kronor över en period på tre till fem år.

Enligt Jan Nygren bör nästa steg för regeringen vara att fundera över finansieringen.

– Med respekt för summorna är det relativt lite som behövs för att höja nivån på Esrange. Det skulle i sin tur höja tekniknivån, inte bara i Norrbotten utan i nationen och det är mycket som talar för att det skulle dra till sig andra verksamheter. Det är alltid spännande när något nytt av den här typen händer, säger Jan Nygren.

Ser stort behov

Enligt honom finns det en efterfrågan i Europa av tjänsterna.

– Det har varit den första frågan att utreda och svaret är ja. Marknaden för små satelliter har ökat nästan dramatiskt de senaste åren. Det finns ett stort behov av uppskjutningskapacitet som inte är tillgodosett. Så här finns en möjlighet, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.