Det har varit ett omtumlande år sedan Girjasdomen föll. Foto: SVT arkiv

Glädje, drama och tragik – ett år med Girjasdomen

Uppdaterad
Publicerad

Det har varit ett händelserikt år sedan dom avkunnades i målet mellan Girjas sameby och den svenska staten om rätten till jakten och fisket i samebyns område. D dramatiken började nästan direkt efter domslutet.

Den 23 januari 2020 var till synes en vanlig torsdag i Gamla stan i Stockholm. Ännu hade inte pandemin nått Sverige och stockholmare och turister rörde sig fritt och ledigt på gator och gränder.

Redan tidigt på morgonen syntes ett ovanligt inslag med människor i färgglada kläder som hade samlats vid Högsta domstolens lokaler. Många samer, klädda i kolt dagen till ära, hade tagit sig till Stockholm för att närvara vid det historiska händelsen då Girjasmålet skulle få sitt slutliga avgörande.

Rätten till fjälljakten

De fick anledning att jubla när det visade sig att domstolen helt gick på samebyns linje.

”Borde uppmärksammas av hela Sápmi”

Ännu ett år senare är det inte klarlagt vad domen kommer att få för betydelse för andra samebyar och andra frågor som gäller samiskt inflytande i markanvändning.

Girjas ordförande Matti Berg ser den 23 januari som en märkesdag som borde uppmärksammas i hela Sápmi.

– Det är värt att fira att det är ett år sedan domen kom, säger han.

Ganska kort efter domslutet skedde både dramatiska och tragiska händelser. I klippet har vi summerat det första året efter att samebyn fick ta över förvaltningen av jakten och fisket.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Rätten till fjälljakten

Mer i ämnet