Sjuksköterskor på akuten i Gällivare larmar om en ”katastrofsituation”. 316 skift gapar tomma under semesterperioden och man räknar med ett dygns väntetid. Foto: Privat

Sommarkatastrofen – ett helt dygns väntetid på akuten i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Personalen vid Gällivare sjukhus akutmottagning dömer ut bemanningssituationen inför sommaren i ett öppet brev till allmänheten och media.

Det handlar om upp mot ett dygns väntetid och mer än halverad sommarbemanning.

De 20 anställda vid akuten i Gällivare menar att det nu inte bara är personalen som drabbas, utan även patienterna.

Och att situationen hotar patientsäkerheten.

316 skift gapar tomma

”I skrivande stund fattas det 316 skift under våra semesterperioder. Det är med stor oro vi ser på de tomma schemaraderna. De värsta dagarna har vi bara tre personal i tjänst på ett helt dygn. Det vill säga att det fattas sju personer för att få till en redan nedbantad sommarbemanning.” skriver akutpersonalen i det öppna brevet.

Enligt personalen kommer det att medföra extremt långa väntetider.

”Vi räknar med upp mot ett dygns väntetid i värsta fall.”

”En katastrof på väg”

Sjuksköterskan Caroline Ärlebrand och hennes arbetskamrater känner sig svikna av regionledningen och vårdens verksamhetschefer,

– Det är är ju en katastrof på väg. Vi har gått på lågbemanning jättelänge och det händer ingenting, trots att de ansvariga känner till situationen. Nu behöver vi uppmärksamma samhället om vad som är på väg att hända, säger hon.

Chefen: ”Väldigt besvärligt läge”

Jonas Thörnqvist är divisionschef för länssjukvård1 och ansvarig för den akuta verksamheten.

– Det är ett väldigt besvärligt läge att hitta bemanning och inte bara i Gällivare. Det är många schemarader som är tomma. Vi har via Malmfältspaketet  lyckas rekrytera 25 personer, men det räcker inte. Vi hade behövt ännu fler, säger han.

Här kan du läsa en längre intervju med Jonas Thörnqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.