Ett halvår efter branden – ruiner av butiken fortfarande kvar

Uppdaterad
Publicerad

Inte nog med att boende på bostadsområdet Kallkällan i Luleå blev av med sin affär – så har resterna efter den våldsamma branden legat kvar nästan ett halvår. Vi har tagit reda på vad de boende i området tycker om att brandens ruiner fortfarande ligger kvar.

Alla som SVT får kontakt med är eniga om att de inte vill ha kvar resterna av den gamla butiken liggandes på platsen, men även att de saknar en affär.

– Det är jättefult att se detta varje dag när man går förbi, säger Bosse Nilsson som är boende på området.

Ulf Ohlsson är fastighetschef på Rikshem som äger byggnaden. Han säger till SVT att han har full förståelse för de boende och att rivningen av den nedbrunna lokalen ska ske så fort som möjligt. Efter rivningen väntar ett bygglov och klartecken från försäkrningsbolaget, och då ska en butik återuppbyggas – men vem den hyresgästen blir vill inte Ulf Ohlsson berätta i dagsläget.

Är det många som har klagat?

– Inte av våra hyragäster, men vi har haft kontakt med bostadsföreningen om var vi ligger till i arbetet, sen får de i sin tur förmedla till boende, säger Ulf Ohlsson.

Vidare berättar han att planerna på bygga ett flervåningshus ovanpå butiken inte existerar längre och att det nya bygget kommer att följa den gamla detaljplanen. Men i dagsläget väntar Rikshem på att försäkringsbolaget ska ge klartecken.

– Vi vill att bygget ska sätta igång så fort som möjligt efter rivningen, säger han.

– Rivningslovet är nu klart och vi väntar på klartecken från vårt försäkringsbolag, säger Ulf Ohlsson.

Rivningen ska påbörjas av en entreprenör så fort som möjligt. Sedan väntar beslut om bygglov.

– Vi har fått OK att bygga på en volym inom befintlig detaljplan, vi arbetar med att ta fram bygglovshandlingar för ny butik.

En byggstart av den nya butikslokalen är något som gläder Mikael Alamaa.

– De boende saknar sin butik, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.