Ett höger- och vänsterval

Uppdaterad
Publicerad

Vänsterpartiet vill att Sverige ska lämna EU, men trots det driver partiet inte minst jämställdhetsfrågorna i EU-parlamentet. Kvotering av kvinnor till olika poster är ett krav, men i omröstningen om kvotering till företagens styrelser då valde vänsterpartiet en annan väg.

Vänsterpartiet driver kravet att Sverige ska lämna EU. Men ett beslut i frågan måste föregås av en folkomröstning. Även om partiet vill att Sverige ska lämna EU så anser Nina Berggård att det är viktigt vilka det är som sitter i EU-parlamentet och företräder Sverige och som vill förbättra välfärden, arbetsrätten och öka jämställdheten. Och som kan arbeta för ett mer demokratiskt och öppnare EU.

När det gäller jämställdheten så har partiets nuvarande ledamot i EU-parlamentet röstat emot kvotering av kvinnor till företagens styrelser och det trots att vänsterpartiet i Sverige driver frågan om kvotering. Det förklarar Nina Berggård med att den EU-kommissionär som leder arbetet kring jämställdhetsarbetet i grunden inte vill ha jämställdhet och vänsterpartiets ledamot ville markera sitt ogillande av den förda politiken genom att rösta emot i frågan. Förslaget gick ut på att 40 procent av företagens styrelser skulle bestå av kvinnor, det anser Nina Berggård vara en så liten fråga när partiet i andra jämställdhetsfrågor inte fått gehör för en bättre jämställdhet. Hon nämner frågor som kvinnans rätt till fria abbort, bekämpandet av prostitution och åtgärder mot våld i hemmen.

EU-val 2014 i Norrbotten

Vänsterpartiet är för frihandel och den fria rörligheten för arbetskraften, men hon anser att de som kommer till Sverige för att jobba ska göra det på samma villkor som den svenska arbetskraften. Samma lönenivåer genom kollektivavtal och fackliga rättigheter och arbetsmiljö ska gälla oavsett från vilket land den enskilde kommer.

Vänsterpartiet vill att EU ska vara drivande när det gäller infrastrukturfrågor, skapa så kallade gröna arbeten,  men även att arbeta för en bättre välfärd. Vänsterpartiet är för frihandel så länge det gynnar, som Nina Berggård uttrycker det, den enskilde människan. Frihandelsförhandlingarna mellan USA och EU går till stora delar, anser hon, ut på att gynna storföretagen. Det är de enskilda ländernas paralment som ska få bestämma regler över vad som ska få finnas i livsmedel eller vilka läkemedel som ska få ges till djur som ligger till grund för våra livsmedel.

När det gäller EU:s utvidgning så anser Nina Berggård att Turkiet kan få bli medlem om Turkiet uppfyller EU:s krav särskilt när det gäller respekten för mänskliga rättigheter, att kvinnors rättigheter tillgodoses, fri abort och att prostitution bekämpas och att våld mot kvinnor inte accepteras. Yttrandefrihet och pressfrihet måste finnas om Turkiet ska få bli medlem i EU och så är ännu inte fallet, säger hon.

Den viktigaste frågan i årets EU-val handlar om höger eller vänster, att det idag växer fram en stark nationalism med rasistiska eller främlingsfientliga partier i flera av EU:s länder och därför hoppas hon att vänstern gör ett bra EU-val för att kunna stå upp mot vad man kallar högerkrafterna.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

EU-val 2014 i Norrbotten

Mer i ämnet