Övningen skedde i Finland tillsammans med finska flygvapnet Foto: Magnus Hjalmarson Neideman/SvD/TT

Ett hundratal från F 21 i karantän – personal från flygövning insjuknad i covid-19

Uppdaterad
Publicerad

Över 100 personer från Norrbottens flygflottilj F 21 har ombetts att sätta sig i karantän. Detta då en person insjuknat i covid-19 efter en flygövning som gjorts på den finska sidan tillsammans med det finska flygvapnet.

Det handlar enligt F 21:s kommunikationschef Jesper Sundström om 105 till 115 personer från den egna flottiljen som ombeds stanna hemma i väntan på testsvar. Samtliga har testats under torsdagen, och man förväntas ha de flesta tillbaka på plats under måndagen.

Testades 72 timmar innan

Inför och under övningen ska Försvarsmakten ha genomfört flera åtgärder för att försöka undvika den uppstådda situationen.

Coronaviruset i Norrbotten

– Samtliga testades 72 timmar innan övningen, vi har följt Folkhälsomyndighetens rekommendationer och använt munskydd på plats, säger Jesper Sundström.

Verksamheten ska inte påverkas nämnvärt fram till måndagen, då personalen som nu hemförlovats ändå skulle varit lediga efter övningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet