MP, V och Fi, respektive kometen SD, är motpoler i ett alltmer fragmenterat politiskt landskap.
Att såväl Sverigedemokraterna som Feministiskt Initiativ gick framåt i riksdagsvalet kanske inte beror så mycket på splittring i form av ökad ojämlikhet i samhället, däremot på värdeförskjutningar, anser Marie Demker, professor i statsvetenskap.
-Det är ett tecken på en ny dimension som bryter igenom, där man kan säga att det är en splittring om värdefrågor som rör nationalism, rasism och feminism, säger hon.
Välorganiserade
MP och Fi är störst i stor- och universitetsstäder. MP får där 10-12 procent och Fi 5-7 procent. SD går däremot framåt som mest, i procentenheter räknat, där de redan var som störst, såsom i norra Skåne där partiet får 20-30 procent.
Demker förklarar framgångarna för såväl Fi som SD delvis med att de är mycket välorganiserade lokalt, där de har sina baser.
Anders Sannerstedt, lektor i statsvetenskap vid Lunds universitet, ser ett alltmer fragmenterat politiskt landskap på såväl riks- som på kommunnivå.
S+M=sant?
-Vi ser redan hur svårt det blir att bilda regering. I kommunerna i Skåne kommer det att bli så nästan överallt att man tvingas styra i minoritet eller hitta en blocköverskridande lösning. På riksplanet är det en otänkbarhet för Socialdemokraterna och Moderaterna att regera ihop, men i kommunerna kan det gå här och där och det kommer nog att bli vanligare, säger Sannerstedt.
Hittills har SD inte släppts in i politikens finrum ens lokalt.
-Det normala är att man isolerar Sverigedemokraterna, men det kommer att bli svårare och svårare i och med att de blir större och större, säger han.