Ett steg närmare lösning för snöröjning av enskilda vägar

Uppdaterad
Publicerad

De som bor vid enskilda vägar upplever att det blivit betydligt dyrare och svårare med snöröjningen på senare år. Men nu planerar Trafikverket och Riksförbundet enskilda vägar (REV) ett möte för att se om man kan lösa problemen.

Plogningen av enskilda vägar har fördyrats och försvårats enligt Riksförbundet enskilda vägar. Anledningen är att Trafikverket fått bättre metoder för att kontrollera att entreprenörer håller utlovade plogtider på de statliga vägarna. Hålls inte tiderna riskerar de att få betala vite. Det har lett till att många entreprenörer undviker att ta mindre uppdrag, som att ploga en enskild väg längs samma rutt, för att minska risken att bli försenade.

Möte planerat

Den 29 januari ska Trafikverket, REV och entreprenörer träffas för att se om de kan komma till rätta med problemet.

–Ett av de största problemen enligt mig är de höga viten som entreprenörerna riskerar att få betala om de bara är någon minut sen, säger Mikael Näslund som är regionansvarig i norr för REV.

–Det måste finnas en flexibilitet.

Trafikverket menar att det är viktigt att statliga vägar i hela Sverige har samma plogtider. Men de jobbar för att hitta både kortsiktiga och långsiktiga lösningar tillsammans med REV:

–Jag vill inte föregå mötet men jag tror inte det finns någon generell lösning som kommer att funka för alla, säger Håkan Äijä som är distriktschef för underhåll på Trafikverket.

Se mer i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.