Einar Norén Selberg, svensk mästare i pappersflygning. Foto: SVT

Proffset visar – så viker du ett perfekt pappersflygplan

Uppdaterad
Publicerad

Att bygga och flyga det perfekta pappersflygplanet handlar om teknik, men framför allt om uthållighet. En som vet det mesta om just pappersflygplan är en tidigare svensk mästare från Boden.

De flesta har nog provat på att vika ett pappersflygplan och låtit det segla iväg för att avsluta med en kraschlandning. På Försvarsmuséet i Boden hittar vi Einar Norén Selberg. Han har tagit intresset ett steg längre, ett steg som 2012 nådde hela vägen till världsmästerskapen i pappersflyg där han slutade på en 56:e plats. Trots framgångarna menar han att det det inte handlar om konkurrens utan samarbete.

Einar Norén Selberg. Foto: SVT

– Det gick ju ganska bra och det var kul, men egentligen tycker jag att det kanske inte är att tävla som är det roligaste, utan det är att vara många i grupp – allt ifrån pensionärer till treåringar – och vika och flyga plan tillsammans, säger Einar Norén Selberg.

Det är inte alltid så att den som är bäst, äldst eller har gjort flest är den som viker det plan som funkar bäst under de förutsättningar man flyger på, menar han.

För både unga och gamla

Trots hård konkurrens från plattor, datorer och telefoner verkar intresset för pappersflygplan fortfarande finnas kvar, det visar inte minst högen av flygplan efter sportlovsveckans workshop som hölls på Försvarmuséet i Boden. Där fick unga som gamla testa på tillverkning och flygning av pappersflygplan.

– Det är så pass vanligt, i princip alla har ju provat att vika ett pappersplan någon gång, så jag tror att det är ett tidlöst koncept som aldrig kommer att konkurreras ut. Man skapar någonting själv som man sedan får prova direkt och det är väldigt nära kopplat, säger Einar Norén Selberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.