Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar länsveterinär Anna-Maria Andersson varför flyktingar från Ukraina får ta med sig husdjur in i Sverige. Foto: Linus Nilsson/SVT

Jordbruksverket lättar regler – ukrainska hundar kan tas till Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Det är inte mycket som människorna i Ukraina får med sig när de flyr från kriget, men det allra käraste ägodelarna -  som hundar och katter – vill ingen lämna till ett ovisst öde.

– Dessa människor har det nog illa som de har det och då bör de kunna ta med sina sällskapsdjur, säger länsveterinär Anna-Maria Andersson.

Vanligtvis behöver en person som reser mellan olika länder med sitt sällskapsdjur visa upp intyg för till exempel vaccinering eller avmaskning för att djuret ska få passera gränsen. EU-kommissionen har nu vädjat till sina medlemsländer om ett undantag för de djur som flytt med sina ägare från Ukraina, något som också Jordbruksverket hörsammat.

– Bara att resa över gränsen till Finland eller Norge gör att din hund behöver avmaskas men i det här fallet är det särskilt ömmande omständigheter, säger länsveterinär Anna-Maria Anderssson.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Vanligtvis skulle djur från Ukraina avvisas eller avlivas om de inte uppfyller införselkraven, eftersom att det råder en förhöjd risk för rabies hos de djuren.

Bara djur som kommer med sina ägare är undantagna

Länsstyrelsen har fått in ett par förfrågningar från privatpersoner som är intresserade av att ta hand om djur från Ukraina. Det har enligt Anna-Maria Andersson främst gällt hundar men myndigheten har även fått frågor om hästar.

– Undantaget gäller enbart sällskapsdjur som hund, katt och iller och djuret måste ha kommit till Sverige med sin ägare, säger hon.

Djuren bör kontrolleras av veterinär

En av anledningarna till att Jordbruksverket uppmanar alla djurägare som tagit med sig sitt djur från Ukraina att få det undersökt är att det finns en förhöjd risk för rabies i Ukraina. En sjukdom som varit utrotad i Sverige sedan 1886.

Enligt Anna-Maria Andersson bör de djur som tas in i Sverige uppsöka en veterinär om den inte redan registrerats hos Tullverket och undersökt i samband med att djuret passerade den svenska gränsen.

Kostnaden för besöket hos veterinär står Jordbruksverket för.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrbotten och kriget i Ukraina

Mer i ämnet