Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Hälften av våra inkomster har försvunnit” – hör William Häggström berätta om de nya stadgarna och om föreningen kan överleva om tågen står stilla. Foto: Simon Vikström/SVT

EU-regler stoppar Williams ånglok – slår hårt mot museum i Luleå

Publicerad

Nya EU-stadgar stoppade ”Malmbanans vänner” från att köra sina gamla lok. Nu hoppas föreningen på att en tillståndsansökan ska få tågen på spåren igen.

Norrbottens järnvägsmuseum i Luleå kunde så sent som förra sommaren erbjuda gäster resor genom länet i sina gamla lok och vagnar.

Men efter EU:s nya stadgar har tågen stått stilla.

– Det har slagit hårt! Hälften av våra inkomster har försvunnit och vi har fått säga upp anställda, säger William Häggström, vice ordförande i Malmbanans vänner.

Stor del av svensk tåghistorik

Förutom tågturerna är museet fyllt av gammal rekvisita från den svenska tåghistoriken.

– Malmbanan har haft en stor betydelse. Tar vi bort den finns det inte mycket kvar här uppe. Därför är det viktigt att visa och berätta om järnvägens historia, säger Häggström.

I klippet: Hör hur stadgarna påverkat föreningen – och hoppet om att få tuffa på längs spåret igen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.