Bilder från presentationen av Northvolts batterifabrik Foto: Grafik: Northvolt

Europas största batterifabrik till Luleå?

Uppdaterad
Publicerad

Tidigare har Boden hoppats på att man får jättesatsningen till kommunen som kan ge jobb åt uppemot 3.000 personer. I dag kunde Northvolt presentera att det istället är Luleå som är med i det fortsatta urvalet.

Det är Peter Carlsson, före detta logistikchef på Tesla, som har tänkt bygga en gigantisk batterifabrik i Sverige.

Projektet har fått namnet Northvolt och tanken är att bygga en batterifabrik i Sverige – en investering som enligt Dagens Industri skulle kosta upp till 40 miljarder. Under onsdagen kunde företaget meddela att Boden inte längre finns med som tänkt ort för etableringen.

Luleå och batterifabriken

Uppemot 3.000 anställda

Fullt utbyggd beräknas fabriken ge jobb åt 2.500 till 3.000 anställda. Under onsdagen höll Northvolt presskonferens angående urvalet av den kommun där man tänker bygga. Med på listan finns nu Luleå. De andra orterna är Skellefteå, Gävle, Västerås, Norrköping, Göteborg, Malmö och Mariestad. Även de två finska orterna Vasa och Kotka-Hamina finns med i urvalet.

El och universitet viktigt

Enligt företaget är tillgången till el och ett universitet viktiga faktorer. Northvolts ledning kommer nu att åka ut till orterna och träffa kommunledning, titta på mark och bedöma förutsättningarna.

Företaget berättar att de har behov av högkvalificerad arbetskraft som inkluderar internationella experter.

– Arbetskraften som vi behöver sätter speciella krav på lokalisering, säger Peter Carlsson.

Peter Carlsson, vd för Northvolt, tänker bygga en enorm batterifabrik. Foto: TT

Redan nu har företaget rekryterat ett team från Japan som flyttar till Sverige i början av maj. 

Andra faktorer som bland annat spelat in är kommunikation, närhet till hamn, järnväg och flygplats och industriell tradition. Och eftersom det är en mycket elkrävande industri så krävs också att elförsörjningen kan garanteras.

– Vi kan inte plugga in i vilket uttag som helst, säger vd Peter Carlsson.

Byggstart andra halvåret 2018

Tidsplanen är tight. Redan andra halvan av 2018 vill man sätta spaden i jorden för fabriken. Skälet uppges vara att man vill bli den första fabriken i sitt slag i Europa och man vill hinna komma upp i fullskalig produktion lagom för att möta en ökande efterfrågan på batterier. Företaget säger sig vilja utveckla marknadens grönaste batteri och bidra till att bryta fossilberoendet.

– Vi har sett mycket kreativitet och engagemang och det är vi mycket glada för, säger vd:n Peter Carlsson.

Vill ”känna på” engagemanget

– Vi förväntar oss nu en mer djuplodande dialog med de kvarvarande kommunerna för att känna efter hur mycket engagemang det finns och hur tillgången är på bostäder och internationella utbildningar, säger vd:n Peter Carlsson.

Den 6 maj kommer företagsledningen att träffa Luleås kommunledning. Samma dag möter de också Skellefteås kommunledning.

– Boden är inte längre med som fysisk lokaliseringsort, men orten räknas in i vårt rekryteringsområde om det skulle bli en etablering i Luleå.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Luleå och batterifabriken

Mer i ämnet