Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet hör du mer om Maria Rooths framtidstankar kring damhockeyn i Sverige. Foto: Fredrik Sandberg/TT

Experten: Därför kan det bli Luleås sista SM-guld

Publicerad

Nu inleds finalserien i SDHL mellan Luleå Hockey/MSSK och MoDo. SVT-experten Maria Rooth tror att Luleås dominans kan minska de kommande åren.

– Framtiden är mycket mer oviss, säger hon.

Luleå Hockey/MSSK jagar sitt sjätte raka SM-guld och finalserien inleds i Örnsköldsvik där MoDo står för motståndet.

SVT:s expert Maria Rooth är tämligen övertygad att guldet hamnar i Norrbotten igen – däremot är hon inte övertygad om att det blir fler.

– Med den nya proffsligan i USA och Kanada så kommer toppspelare att lockas dit. Många av toppspelarna spelar de facto i Luleå, så jag är inte lika övertygad nästa säsong, säger den tidigare landslagsspelaren.

Därför spås SDHL jämnas ut

Enligt Maria Rooth har Luleås dominans riskerat att urvattna ligan. Men SDHL har påbörjat en liknande resa som herrarna vilket kan jämna ut oddsen.

– Damhockeyn är fortfarande ung, men jag ser en framtid där det kommer se ut på samma sätt som det gör i SHL i dag. Det vill säga de bästa spelarna i Nordamerika och locka de som inte platsar stannar i Sverige.

I klippet – hör expertens framtidstankar kring damhockeyn i Sverige.

Den första matchen i bäst av fem inleds fredag den 15 mars 18:05. Sändningen kan du följa här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.