Så fångar du norrsken på bild

Uppdaterad
Publicerad

Alla kan fota norrsken – det enda du behöver är en kamera med objektiv och ett stadigt stativ. Det menar fotografen Tomas Jönsson som här delar med sig av sina bästa tips.

Tomas Jönsson från Luleå har fotograferat mycket norrsken och han menar att alla kan fota det himmelska fenomenet. Allt som behövs är en kamera med objektiv och ett stadigt stativ.

När de är norrsken är det oftast bra att ställa sig på en nordligt belägen plats, objektivet på kameran ställs in på manuell skärpa, vilket är lättast att ställa in en klar dag på oändligt avstånd, exempelvis på ett berg långt borta.

Norrsken Norrbotten

Kameran ställs i manuellt läge, genom att gå in i menyerna och stänga av ”noice reduction”. Ställ kameran i RAW-läge, eller JPEG om man inte har möjlighet att framkalla RAW-bilder.

Även brusreducering för lång exponering stängs av, kameran ska med andra ord vara i helt manuellt läge.

Börja sedan att ställa in kameran för några sekunders självutlösare eller använd fjärrutlösare för att undvika skakningar.

Ställ ISO-talet på 1600-3200, börja med en exponering mellan 2-10 sekunder, bländaren ska vara på minsta talet, det vill säga så stor som möjligt, troligtvis någonstans mellan bländare1.8-3.5.

Använd så mycket vidvinkel som möjligt om du använder ett zoomobjektiv, ställ upp den på stativ, ställ in allt på manuellt med självutlösare, ställ in skärpan och ta bilden.

Checklista

– Ställ in oändligt avstånd för just din kamera.

– Stäng av ”noice reduction” och brusreducering för lång exponering.

– Använd RAW eller JPEG

– Självutlösare eller fjärkontroll

– ISO 1600-3200

– 2 till 10 sekunders slutartid

– Största bländaren, dvs minsta talet.

– Vidvinkel

– Stativ

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrsken Norrbotten

Mer i ämnet