Extrem lavinfara i fjällen

Uppdaterad
Publicerad

Två skoterförare hamnade i snömassorna när ännu en lavin utlöstes i Kirunafjällen i dag. En av skoterförarna fick transporteras till sjukhus med ambulanshelikopter. Nu varnar polisen för den extrema lavinfaran som råder i fjällen.

Fredagens lavinolycka skedde ett par kilometer från Låktatjåkkastugan nära Björkliden.

De två skoterförarna grävdes fram av andra i sällskapet, en av dem skadade sig och undsattes med ambulanshelikopter.

Lavin i Riksgränsen

Det här var den fjärde kända lavinolyckan med skidåkare eller skoterförare inblandade mellan Björkliden och Riksgränsen sedan i söndags.

Instabilt

– Vi har varit ute en vecka och det har säkert gått hundratals laviner i fjällterräng som har gått spontant. Det verkar vara väldigt instabilt just nu, säger Odd Fischer, fjällsäkerhetsansvarig vid polisen.

I dag går polisen ut med en varning inför helgen – alla som ska ut i fjällen måste iaktta stor försiktighet med tanke på den extrema lavinfaran.

– Vi försöker få ut information och varningar till folk att tänka till, och att undvika alla branta sluttningar med skoter och skidor, säger Odd Fischer.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Lavin i Riksgränsen

Mer i ämnet