F21-ledningen beklagar det inträffade och åtalsanmäler sig själva för miljöbrott. Foto: SVT

F 21:s utsläpp: Åtalsanmäler sig själv för miljöbrott

Publicerad

Försvarsmakten har åtalsanmält sig själv för miljöbrott efter det stora utsläppet av flygfotogen i Luleå och kritiken växer nu mot flottiljens agerande.

Den nya miljöskandalen på F 21 innebär att 368.000 liter flygfotogen pumpats ut i marken sedan en drivmedelsledning börjat läcka.

Det motsvarar innehållet i åtta tankbilar.

Ett miljöbrott?

Och F 21-ledningen beklagar det inträffade.

– Det är jättetråkigt att vi har råkat ut för det här, att vi har släppt ut så mycket flygfotogen i marken, och jag förstår allmänhetens oro, men jag har fått rapporter om att saneringen går bra. Även om det kommer att ta tid så ser det ut att det kommer att lyckas och det känns bra, säger flottiljchefen Carl-Johan Edström.

Försvarsmakten har nu åtalsanmält sig själv för miljöbrott via den så kallade generalläkaren.

– Jag vill inte kommentera om det är ett miljöbrott eller inte, men jag tycker att det är bra att man gör en djup insyn om vad det är som har hänt och varför det har hänt, säger han.

”Absolut oförsvarligt”

Miljöpartiets gruppledare i Luleå, Jan Nyberg, är starkt kritisk till försvarsmaktens agerande och det handlar bland annat om bristen på information.

– Kommunen fick information om ett litet utsläpp av flygfotogen i början av sommaren och ingen reagerade speciellt på det, men det handlade i stället om groteskt många liter och jag tycker att försvarsmakten mörkat frågan, säger han och fortsätter:

– Det är först nu som skandalen rullas upp och saneringen pågår fortfarande så det kan vara ett ännu större utsläpp än det som har redovisats hittills. 

Jan Nyberg är orolig över att utsläppet ska påverka grundvattnet och kräver att försvarsmakten ska informera.

– Det är absolut oförsvarligt att luleåborna inte fått kännedom om utsläppet förrän nu, trots att F 21 visste om det redan den 8 maj, säger han.

Ny anläggning byggs

Men F 21-chefen Carl-Johan Edström tycker inte alls att försvarsmakten mörkat, utan menar att kommunikationen fungerat bra.

– Nu fortsätter saneringen och vi har slutat att använda den drivmedelsanläggning som började läcka. I stället använder vi speciella fordon för att tanka flygplanen och en ny drivmedelsanläggning ska börja byggas i början av 2018, säger han.

LÄS MER: Ny miljöskandal på F21 – hundratusentals liter flygbränsle har läckt ut

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Miljöskandal på F21

Mer i ämnet