Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Stödpersonerna Bitti Lindmark och Meta Wiborgh i Kiruna tycker att gymnasielagen är tandlös. Foto: Hans Sternlund/SVT

Få ensamkommande får stanna – gymnasielagen en paradox enligt stödpersoner

Publicerad

Det har visat sig att det är få ensamkommande unga som får permanent uppehållstillstånd med stöd av gymnasielagen. Bitti Lindmark och Meta Wiborgh är stödpersoner och besvikna på utfallet av lagen.

Det är många som har engagerat sig i olika stödföreningar för barn och unga som har kommit till Sverige under flyktingvågen 2015. Bitti Lindmark och Meta Wiborgh har hjälpt ungdomar i Luleå och även försökt att bistå unga på andra orter.

Bitti Lindmark har också via sociala medier försökt hjälpa Kirunaborna För Ibrahim Chaman, Yosef Ali Hassani och Alisina Alizadeh att hitta ett fast jobb som skulle ge dem möjlighet att få stanna i Sverige.

Hittar inget jobb efter studierna

Men hittills har de resultaten varit fruktlösa och just möjligheten att hitta ett jobb efter avslutade gymnasiestudier har visat sig var en svår tröskel för många ensamkommande unga.

Att så få klarar kraven är en orsak till att de är besvikna över resultatet av gymnasielagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer