Johannisbergs ungdomshem i Kalix. Foto: SVT

Få utbildade på Johannisbergs ungdomshem

Uppdaterad
Publicerad

Johannisbergs ungdomshem i Kalix har som många andra ungdomshem problem med att få rätt utbildad personal till sin verksamhet. Och sedan en tid tillbaka har man tvingats sänka utbildningskraven för behandlingsassistenter.

– Det var i samband med flyktingkrisen 2015 som hela den sociala sektorn fick jätteproblem med att hantera den stora antalet ungdomar som behövde hjälp, säger Tomas Fjällvind, chef för Johannisbergs ungdomshem i Kalix med filial i Sävast utanför Boden.

Gymnasieutbildning räcker

Grundkravet är minst en tvåårig eftergymnasieal utbildning med inriktning på behandlingsarbete. Nu räcker det med en gymnasieutbildning för att arbeta som behandlingsassistent på ungdomshem som staten driver. Ändringen gäller vid nyanställningar och är tillfällig.

– För att hålla våra avdelningar öppna och kunna rekrytera personal togs beslutet att tillfälligt gå tillbaka till den utbildningsnivå som gällde före 2012.

Klarar inte kraven

Förra året beslutades det om en tillfällig ändring av kraven vid nyrekrytering. Nu behövs bara en gymnasieutbildning för att jobba som behandlingsassistent. På Johannisberg anställdes mellan oktober förra året och fram till och med juni i år 34 behandlingsassistenter.

Av dessa 34 var det 25 som inte uppfyllde ordinarie utbildningskrav, alltså lägst en tvåårig eftergymnasial utbildning.

– Vi har få sökande som uppfyller behörighetskraven. Och då hamnar vi i det läget att vi måste sänka kraven för att kunna ha våra avdelningar öppna och ta emot ungdomar istället för att dom ska hamna på gatan.

Utbildningsbrister

Sett till utbildningsnivån för samtliga behandlingsassistenter på Johannisberg är det många som inte har den utbildning som krävs i vanliga fall. Av 113 anställda är det 68 procent som inte uppfyller ordinarie krav på utbildning.

Tomas Fjällvind, chef för Johannisbergs ungdomshem, menar att man kan hantera situationen:

– När vi rekryterar ser vi på erfarenhet vilket är jätteviktigt. Sedan ingår man i en grupp av erfarna medarbetare och med internt stöd av psykologer. Jag tycker att vi hanterar situationen rätt så bra trots allt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.