Få vinner mot försäkringsbolagen

Publicerad

Få privatpersoner vinner över försäkringbolagen i tvister om ersättning. Det visar siffror från Allmänna reklamationsnämnden.

I fjol kom 490 ärenden från hela landet in till Allmänna reklamationsnämnden där en försäkringstagare försökt få rätt mot sitt försäkringsbolag. Endast 55 av dessa fall löstes till försäkringstagarens fördel.

Enligt Nils Sigfrid, handläggare på Allmänna reklamationsnämden beror det på att försäkringsbolagen har så duktiga egna jurister.

– De stora försäkringsbolagen har redan haft en egen överprövning med egna jurister när fallet når oss här på Allmänna reklamationsnämnden säger Sigfrid. Det gör att fallen ofta är mer eller mindre ”lösta” när de kommer oss till känna.

Sigfrid menar att det är just när det gäller försäkringsbranschen som Allmänna reklamationsmnämnden ofta förlorar tvister.

– Jag antar att andra branscher inte har lika bra egen kontroll och tillgång till jurister, men just försäkringsbranschen är tuff.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer