Facebook planerar att bygga en drygt tre meter hög betongmur med staket av smidesjärn runt datahallarna i Luleå. Foto: SVT Grafik

Facebook vill bygga mur i Luleå

Uppdaterad
Publicerad

Facebook vill bygga en låg betongmur och drygt tre meter högt staket av smidesjärn runt datahallarna i Luleå. Detta för att öka säkerheten och minska insynen.

Det multinationella företaget har i dag ett vanligt stängsel runt sina lokaler, men det vill man ändra på nu.

Företagets representant Robert Bengtsson har därför ansökt om bygglov för en drygt tre meter hög lösning, en låg betongmur med staket av smide.

”Facebooks design”

Men Robert Bengtsson vill inte uttala sig om saken.

– Nej, tyvärr. Inga kommentarer. Enligt vår policy så besvaras alla frågor om vår verksamhet av vår pressavdelning, säger han.

Och pressavdelningen är i det här fallet Therese Sidevärn, kreativ strateg på företaget Mera media.

Hon menar att det handlar om en uppgradering av redan befintligt stängsel och att det kommer att löpa på samma plats.

Men Facebookmuren blir mycket högre än ett stängsel?

– Ja, det blir den, men stängslet var en tillfällig lösning och nu väljer vi en permanent variant som följer samma design och konstruktion som för alla Facebooks datacenter, säger Therese Sidevärn och fortsätter:

– Det är klart att det behövs en hög säkerhet med tanke på att det är människors data som vi hanterar.

”Ingen har klagat”

Facebookmuren kommer att öka säkerheten och minska insynen i Luleå och har väckt uppmärksamhet i vissa kretsar.

Men under bygglovshandläggningen har ingen av de tillfrågade grannarna klagat och mycket tyder på att ansökan kommer att gå igenom.

– Jag vill inte uttala mig om det ännu, men jag eller ordförande Göran Öhman kommer att granska ansökan innan vi fattar ett beslut, säger vice ordföranden i miljö-och byggnadsnämnden, Farida Jamshidi (S).

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.