Facket larmar om läkarbristen

Uppdaterad
Publicerad

Den redan stora läkarbristen inom primärvården i Norrbotten riskerar att bli ännu större om inget görs. Det hävdar läkarföreningen som för en månad sen begärde ett möte med landstingsledningen men något svar har man ännu inte fått.

Enligt läkarföreningen fattas det 30 till 40 primärvårdsläkare i Norrbotten.  Det är ett problem inte bara i glesbygden utan också i de större städerna. Men landstingsledningen har inte svarat på läkarföreningens begäran om ett möte.

-Problemen som finns ute på golvet når inte in till landstingets beslutsfattare eller så bryr de sig inte om det, säger Robert Svartholm som är ordförande för Norrbottens läkarförening.

Läkarföreningen efterlyser en strategi för hur problemen skall lösas.

-Man måste ha en strategi som säger att vi är måna om arbetsmiljön och rekryteringen och vi måste ha politiska prioriteringsbeslut som talar om vad vi skall satsa på och inte bara lämnar det vind för våg och låter det bli som det blir, fortsätter Svartholm.

Landstingsledningen säger att man fick brevet för tre veckor sedan och att man inte hunnit svara. Och att man redan har en strategi som man jobbar efter.

-Dels har vi ganska omfattande ST-läkarutbildning för närvarande och kunde vi få dem att stanna i länet så skulle vi kunna rekrytera en hel del men så är inte verkligheten. Många av dem kommer från andra delar av landet och väljer att återvända dit, säger Glenn Berggård (V) som är landstingsråd.

I strategin ingår också att locka till sig utländska läkare och att det i sin tur skall försöka locka hit sina kollegor.

-I grunden är det en nationell brist och den kan vi inte ensam kompensera men vi skall försöka bli bättre i konkurrensen med övriga landsting, säger Berggård.

-Man presenterar önskemål om vad som primärvården skall göra men de önskemålen måste vara kopplade till någon form av resurser för det går inte bara av sig självt, avslutar Robert Svartholm.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.