Facket stoppade buss utan säkerhetsbälte

Uppdaterad
Publicerad

Fackförbundet Kommunal stoppade all fortsatt körning med en av Luleå lokaltrafiks bussar eftersom den saknar säkerhetsbälte för föraren. Men LLT är av en annan åsikt och menar att bussen får köras utan bälte – men trots det har ett bilbälte nu monteras in.

Det var i fredags som Kommunals skyddsombud begärde ett så kallat skyddsstopp på en av Luleå lokaltrafiks bussar, det framgår av handlingar som kommit till Arbetsmiljöverket.

Bussen, som trafikerar så gott som hela Luleås linjenät, saknade nämligen säkerhetsbälte på förarplatsen vilket facket menar innebär allvarliga risker för föraren. Fackets krav för att häva skyddsstoppet var att utrusta bussen med ett säkerhetsbälte.

Oenighet med arbetsgivaren

Men enligt skyddsombudet råder det oenighet med arbetsgivaren som menar att bussen inte omfattas av bälteskravet som infördes 1 januari 2004.

– Bussen är godkänd enligt trafikverkets föreskrifter för bussar i linjetrafik. Den är besiktad den 20 mars på bilbesiktningen och godkänd i det här utförandet. Så vi har följt de föreskrifter och de regelverk som gäller, säger trafikchefen Eva Malmgren.

Bälte har monterats in

Men trafikchefen förklarar även att ett förarbälte har monterats in på den ovannämnda bussen i dag. Detta eftersom personalen har påpekat att de vill ha bilbälten.

– Vi har bilbälten i våra flesta bussar och jag hade beställt det här arbetet sedan tidigare, men arbetet hade bara inte hunnit göras, säger Malmgren.

– Jag kan förstå oron och det är det som vi har agerat på när vi har stoppat in bilbälten trots att vi inte har behövt.

Även de övriga bussarna som saknar ett bälte kommer att få samma utrustning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.