Damian Eze, kyrkoherde vid den katolska kyrkan i Luleå.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Över 650 registrerade katoliker i Norrbotten – hör Damian Eze om att fler unga söker sig till religionen. Foto: Maria Sjölund/SVT

Fader Eze vid katolska kyrkan i Luleå: Påvens död ökar intresset för katolicismen

Publicerad

Efter påve Franciskus död har intresset för katolicismen ökat. Norrbotten är inget undantag.

– Många unga, mellan 16 och 25 år söker sig till kyrkan. Det är glädjande, säger fader Damian Eze, kyrkoherde vid den katolska kyrkan i Luleå.

Den 21 april avled Jorge Mario Bergoglio mer känd som påve Franciskus. Just nu befinner sig katolikerna i en nio dagars sorgeperiod, en så kallad Novendiales.

Sedan Vatikanen lämnade dödsbudet har katolicismen fått ett uppsving. Tittarsiffror på streamingtjänster för filmer som ”Konklaven” har till exempel skjutit i höjden.

Påve Franciskus 1936-2025

I Sverige har intresset också ökat efter att kardinalen Anders Arborelius nämnts som potentiell påve.

Ny katolsk kyrka

Runt om i landet finns det ungefär 130 000 registrerade katoliker. Redan innan påvens död syntes en uppgående trend i Norrbotten och i december förra året invigdes en ny katolsk kyrka i Boden.

I klippet träffar vi fader Damian Eze som är kyrkoherde i S:t Josef Arbetarens församling i Luleå – och han ser positivt på återväxten.

Katolska kyrkan i Sverige

Den katolska kyrkan i Sverige sträcker sig tillbaka till medeltiden, då katolicismen var statsreligion innan reformationen på 1500-talet.

Efter reformationen förbjöds katolsk tro, men med Toleransediktet 1781 tilläts katoliker återigen att utöva sin religion offentligt i Sverige.

Idag har den katolska kyrkan i Sverige cirka 130 000 medlemmar, vilket gör den till den näst största kristna gruppen i landet efter Svenska kyrkan.

Den katolska kyrkans främsta ledare i Sverige är biskop Anders Arborelius, som också blev den första svenska kardinalen 2017.

Kyrkan består av ett stift och 44 församlingar.

Källa: Katolska kyrkan i Sverige och Sveriges kristna råd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Påve Franciskus 1936-2025

Mer i ämnet