Sällsynt fågel har bosatt sig på Tages gård – äter torkat renkött

Uppdaterad
Publicerad

Fågelskådare från hela landet vallfärdar just nu till Tage Fjällborgs gård i Kaalasjärvi. Anledningen är att en extremt ovanlig fågel av arten rosenstare bosatt sig på hans gård.

Den lilla byn Kaalasjärvi ligger i närheten av Kalixälven i Kiruna kommun. Där ligger också Tage Fjällborgs gård, som numera har fått ett nytt namn efter att en fågel  av den extremt ovanlig arten rosenstare bosatt sig hos honom.

– Jag har döpt gården till Rosenstargården, det tycker besökarna är häftigt, säger Tage Fjällborg.

Dagen innan midsommar upptäckte han att en ovanlig fågel landat på gården. Efter att ha gjort lite forskning och skickat en bild på fågeln till en facebookgrupp för fågelskådare fick han det bekräftat att det handlade om en fågel av arten rosenstare, därav det nya namnet på gården.

– Den satt i en gran på framsidan, jag trodde inte att det var sant. Jag vågade inte gå ut för tidigt och säga att det var en rosenstare, därför skickade jag in bilden.

Fågelskådare från hela landet

Det tog inte lång tid innan fågelskådare från hela landet började höra av sig. Han bjöd därför in fågelskådare från hela landet att bo på hans gård och se fågeln.

– Nu har jag haft uppskattningsvis 150 fågelskådare från hela landet som hälsat på mig för att titta på fågeln. Jag hade nyligen folk från Östergötland som sa ”vilken gästvänlighet du har som släpper in alla i huset”. Men det är ju så vi är här uppe, vi kanske är mer gästvänliga än folk söderut är.

– Fågelskådarna säger att det är otroligt stort att ha en sådan fågel fastboende här uppe. Nu är Kaalasjärvi satt på kartan, det är riktigt säkert.

Matas med renkött

Sedan två veckor tillbaka dyker fågeln nämligen alltid upp varje morgon på gården för att äta av den mat som Tage hängt upp utanför husfönstret.

– Den äter torkat renkött, en riktig delikatess. Man kan fota den från fönstret då den håller till på bakgården.

Fakta Rosenstare

Latin: Stuʹrnus roʹseus 

Art i fågelfamiljen starar. 21–24 cm lång och svart med rosa undersida och rygg. I nacken finns en fjädertofs.

Häckar i sydöstra Europas och västra Asiens stäppområden.

Har observerats i Sverige vid flera tillfällen.

Källa: NE.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.