Foto: SVT

Mångmiljonsmäll för Fahlander

Publicerad
Barents centrum-entreprenören och idrottssponsoren Mikael Fahlander måste betala 8,5 miljoner kronor i skattetillägg för att han undvikit skatt genom att låna ut pengar till sig själv via ett bolag i Luxemburg.

Det är skatteverket som granskat två av Mikael Fahlanders ekonomiska transaktioner under 2011 och 2013.

Och enkelt uttryckt anser myndigheten att han undvikit skatt genom att låna ut pengar till sig själv via en affärspartners bolag i Luxemburg, Health Care Invest (HCI).

En mångmiljonsmäll

Skatteverket upptaxerade Fahlander med 40 miljoner kronor och slog fast att han ska betala drygt 8,5 miljoner kronor i skattetillägg.

Men den omdiskuterade entreprenören överklagade beslutet till förvaltningsrätten.

”Mot bakgrund av sakomständigheterna och den svåra rättsfrågan är de påförda skattetilläggen oskäligt höga”, skrev Mikael Fahlander.

Lånade till sig själv

Men förvaltningsrätten gick på skatteverkets linje och det främst för att Fahlander inte berättat att lånen till honom själv på 40 miljoner kronor från luxemburgsbolaget HCI föregicks av att samma bolag fick en lika stor summa insatt på sitt konto av Fahlanders helägda bolag Spring Capital (SC).

”Förvaltningsrätten anser att Mikael Fahlander genom sin underlåtenhet lämnat oriktiga uppgifter och att eftertaxering och skattetillägg ska påföras”, står det i domen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer