Lulebohärvan växer – fakturafiffel för tio miljoner kronor

Uppdaterad
Publicerad

Lulebohärvan växer. Nu är värdet av fakturafifflet uppe i drygt tio miljoner kronor och summan kan bli ännu större än så.

Det var i slutet av april som det kommunala bostadsbolaget slog larm om ekonomiskt brottslighet och ett fakturafiffel som uppgick till minst sexsiffriga belopp under två års tid.

En vecka senare stod det klart att det handlade om att bolaget svindlats på drygt sex miljoner kronor, bland annat genom luftfakturor.

Miljonsvindel på Lulebo

Tio miljoner kronor

En hög före detta lulebochef sitter nu häktad för grov trolöshet mot huvudman i tio fall och en företagare, som anställdes av bostadsbolaget två veckor före oegentligheterna blev offentliga, har häktats för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman i lika många fall.

Och den summa som den ekonomiska brottsligheten värderas till har nu vuxit till drygt tio miljoner kronor och det betyder att det handlar om en av de största skandalerna i Luleå kommuns historia.

Locket på

Men utredningen går vidare och omfattningen kan bli ännu större.

– Vi kan inte utesluta att det blir fler åtalspunkter och vi utreder alla möjliga sidor av de här tvås förehavanden. Det handlar om likartad brottslighet. Den ena är medhjälpare till den andre, men mer vill jag inte säga. Vi tänker hålla locket på ganska länge av utredningstekniska skäl. Det kommer att ta lång tid. Det kommer säkert att ta månader att reda ut den här typen av brottslighet, säger kammaråklagare Rickard Finnberg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Miljonsvindel på Lulebo

Mer i ämnet