Falsk löjrom avslöjad

Uppdaterad
Publicerad

Lyxprodukten svensk löjrom har sålts under falsk flagg i butiker. Förpackningar märkta med beteckningen Kalix löjrom eller Svensk löjrom innehöll i själva verket rom från nordamerikanska fiskarter.

Butikspriset på äkta Kalix-löjrom kan vara över 2.000 kronor kilot. Det finns stora pengar att tjäna för den som säljer billigare importerad rom under falsk beteckning. Det är Livsmedelsverket som har analyserat förpackningarnas innehåll och avslöjat fusket.

-Det är klart att det här är olagligt, säger Pontus Elvingsson, enheten för kontrollstöd vid Livsmedelsverket.

Hur stora mängder löjrom med felaktig beteckning som sålts till kunderna är inte klarlagt. Livsmedelsverket har informerat de kommuner där falska beteckningar hittats. Det är sedan upp till dem att gå vidare med undersökningar som eventuellt kan leda till polisanmälningar.

De löjromsförpackningar som haft felaktig märkning kommer från grossistföretagen Prosellco Havsproduker i Linköping och Svenska Havsdelikatesser i Göteborg. Vem som är ansvarig för att löjrommen sålts under falsk flagg är oklart.

Svenska Havsdelikatesser har köpt sin rom från ett numera konkursdrabbat företag i Luleå, medan Prosellco Havsprodukter importerar löjrom från Nordamerika men köper den även i Sverige.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.