Sedan slutet av förra året har 125 falska sedlar hittats bara i Stockholmsområdet och lämnats till polisen.
-Jag tror att det vi sett hittills bara är toppen av ett isberg, säger CG Wrangel, kriminalkommissarie vid Stockholmspolisens gods- och registerrotel.
De flesta är förfalskade tjugor, ett 70-tal. Övriga förfalskningar är eurosedlar i valörerna 50, 100 och 500. Dessutom har en falsk yuansedel upptäckts.
Finns ”överallt” -
De flesta falska sedlarna har i de flesta fall upptäckts när de sorterats och räknats maskinellt. De har därefter skickats till Statens kriminaltekniska laboratorium för undersökning.
En förundersökning om penningförfalskning har inletts av polisen.
-Vi arbetar för att hitta de som ligger bakom det här, men det är svårt att binda någon gärningsman till det. Man måste ju binda en gärningsman till varje särskild transaktion, exempelvis när någon betalat i en kassa med falska sedlar, säger CG Wrangel.
-Vi lägger pussel för närvarande, vi samlar på hög och försöker hitta samband, och ger inte upp, säger han.
CG Wrangel tror att spridningen av de falska sedlarna inte är begränsad till Sverige.
-I min fantasi är det här något som gäller i hela Europa. Den som gör falska eurosedlar gör naturligtvis inte det för att bara prångla ut dem i Stockholms city, men man kanske har börjat här, säger han.
”Känn på sedlarna”
De falska tjugokronorssedlarna är lätta att upptäcka eftersom förfalskningskvaliteten inte är särskilt hög, enligt Michael Johansson, sedelspecialist vid Statens kriminaltekniska laboratorium (SKL).
-Det bästa tipset för att inte bli lurad är ta för vana att känna på sedlarna. Äkta sedlar har en viss strävhet som har att göra med papperskvaliteten. De falska tjugokronorssedlarna som är i omlopp nu har en glattare yta, jämför med en rabattkupong, säger han.
De falska tjugorna saknar också vattenstämpel och metalltråd, även kallad säkerhetstråd, vilket är lätt att konstatera om sedlarna hålls upp mot en ljuskälla.
Falska tjugokronors- och femtiokronorssedlar förekommer ganska ofta i Sverige.
-Det finns ingenting som säger att det är en producent som står bakom det här, det skulle kunna vara ett flertal personer som var för sig står bakom förfalskningarna. Vi har inga stora volymer sedlar som vi med säkerhet kan säga kommer från samma källa, säger Michael Johansson.
-De flesta tjugokronorssedlar vi ser nu verkar vara framställda med väldigt enkla bläckstråleskrivare, utrustning som finns i var mans hem, säger han.
Skäl att vara på sin vakt
Tendensen är att sedelförfalskningarna minskar, även om en viss uppgång märks just nu, enligt Michael Johansson.
Att just sedlar med lägre valörer förfalskas beror troligen på att förfalskarna räknar med att vi är mindre uppmärksamma när det gäller deras äkthet än vid högre valörer, tror han.
Michael Johansson tror inte att det finns någon koppling mellan de falska svenska sedlarna och euroförfalskningarna.
-Euron attackeras av professionella ligor som producerar falska sedlar i väldigt stora volymer. Sedan reser man runt och prånglar ut dem i olika länder. Ganska ofta är det inte de som producerar sedlarna som prånglar ut dem, säger han.
Ligorna växlar bland annat in falska sedlar och kommer på så sätt över äkta sedlar i andra valutor, vilka i sin tur sedan kan växlas till äkta eurosedlar.
-Det finns mycket välgjorda förfalskningar av eurosedlar, och det finns skäl att vara på sin vakt där, säger Michael Johansson.