Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör fältaren Carlos Pereyra berätta om vikten av att ha fältare och hur unga bemöter dem på gatorna. Foto: Simon Vikström/SVT

Fältarna i Piteå vet vad unga gör på stans gator

Publicerad

Fältarna i Piteå syns ständigt på stans gator beredda att hjälpa ungdomar att inte hamna snett.

– Ungdomarna vet att vi inte vill sätta dit dem, säger fältaren Carlos Pereyra.

Sedan 2018 har Piteå kommun anställda som jobbar med undomar mellan 12 och 18 år. De ska vara som en spindel i nätet för polis och skola i arbetet med att förhindra att unga hamnar på fel spår.

”Vi söker upp barnen”

Ett vanligt argument för att förhindra nyrekrytering av unga till kriminella gäng är att nå barnen i en tidig ålder. Något som sker i Piteå, säger Carlos Pereyra.

– Vi säger alltid när vi träffar personer från andra städer att det förebyggande arbetet som de vill se redan sker i Piteå. Vi söker upp barnen och har kontakt med skola och föräldrar, säger han.

Nattlivet i Piteå – stillsamt

Fältarna tycker att det blivit allt lugnare på Piteås gator.

– Vi har märkt att det är ganska tomt på gatorna om kvällarna. Någonstans vill vi tro att föräldrarna tänker till extra och inte vill att deras barn ska råka ut för någonting, säger Pereyra.

Fältarna har tystnadsplikt men även anmälningsskyldighet.

Följ med när fältarna går ut på gatorna i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.