Socialtjänsten i Piteå har beviljat alldeles för få assistanstimmar till en familj och händelsen är nu anmäld till IVO. Familjen har fått en ursäkt under måndagen. Foto: Stina Stjernkvist/TT

Familj får ursäkt av socialtjänsten i Piteå som gör anmälan till IVO

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Piteå kommun har gjort fel och beviljat en barnfamilj för lite timmar för personlig assistans. Det räknas som ett allvarligt fel.

– Jag har under eftermiddagen träffat familjen och bett dem om ursäkt, säger omsorgschefen Lena Enqvist.

Händelsen räknas som ett allvarligt missförhållande och är anmält enlig Lex Sarah till Inspektionen för vård och omsorg (IVO). Det gäller en familj där ett barn är i behov av personlig assistans.

”Beklagar djupt”

En dom i kammarrätten har slagit fast att de assistanstimmar som beviljats är alldeles för få och att familjen har rätt till fler timmar per vecka.

– Vi har räknat fel och beklagar djupt det inträffade och anmäler nu oss själva till IVO enligt Lex Sarah, säger Lena Enqvist.

Missförhållandet har inneburit att den personliga assistansen inte utförts rätt och att barnets behov har inte tillgodosetts i tillräcklig omfattning.

För mycket föräldraansvar

Ytterligare en konsekvens är att ansvaret fallit på vårdnadshavare utanför ramen för föräldraansvaret.

– Av sekretessskäl går jag inte in på hur många timmar personlig assistans familjen har fått och hur mycket de skulle ha egentligen men jag kan säga att om de fått rätt antal timmar så hade det gjort stor skillnad för familjen.

”Önskar vi gjort rätt från början”

– Vi kan inte gå tillbaka i tiden och göra om och göra rätt från början, även om jag önskar det, säger Lena Enqvist som tycker att det trots allt var ett bra möte med familjen.

Hur har det då kunnat bli så här?

–  Det får jag återkomma till när vi utrett vad som har gått fel i uträkningen av assistanstimmar. Vi har två månader på oss att göra det, säger Lena Enqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer