Vid två tillfällen har socialtjänsten i Älvsbyn förväxlat föräldrar i en pågående barnutredning. Foto: Kristian Åkergren/SVT

Familj i Norrbotten drabbad av flera förväxlingar under barnutredning

Uppdaterad
Publicerad

Socialtjänsten i Älvsbyn förväxlade två män och skickade en barnutredning med känsliga uppgifter till fel pappa. I lex Sarah-utredningen framkommer nu att familjen i handlingarna även tidigare blivit förväxlad efter en orosanmälan om deras barn. En handläggare ska då ha ringt en annan kvinna i tron att det var mamman.

Misstaget  med att blanda ihop kvinnorna upptäcktes snabbt och rapporterades sedan till socialtjänsten som inte ska ha utrett händelsen. Sedan inträffade förväxlingen mellan männen.

I lex Sarah-utredningen framgår att den handläggare som skickade barnutredningen till fel pappa, vilket SVT berättat om tidigare, inte kontrollerade personnumren när namnet stämde. Männen bor i olika kommuner.

När mannen felaktigt fick utredningen om en annan persons barn kontaktades handläggaren på socialtjänsten i Älvsbyn som bad familjen att förstöra handlingarna.

Otrygghet efter händelsen

Mamman till barnet känner sig efter händelsen otrygg när uppgifter om hennes barn har röjts till annan person. Hon vet inte om och hur mycket personen har läst om hennes barn och deras familjesituation.

Mamman uppger också att hon inte har fått ett eget exemplar av den felskickade utredningen och undrar om fler brev har adresserats fel.

”Katastrofalt”

Socialtjänsten i Älvsbyn uppger i sin skrivelse till Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) att man vidtagit åtgärder, säkrare rutiner, för att det inträffade inte ska hända igen.

I lex Sarah-utredningen skriver kommunens socialchef att det som inträffat är katastrofalt men att risken att det ska hända igen bedöms som lliten. Genom en sammanvägning av allvarlighetsgraden på konsekvens och sannolikheten att det händer igen bedöms händelsen vara ett allvarligt missförhållande enligt Lex Sarah.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.