Inspektionen för vård och omsorg kritiserar socialnämnden i Gällivare. Foto: TT

Familjevåld och missbruk utreddes inte tillräckligt av socialnämnden i Gällivare

Uppdaterad
Publicerad

Socialnämnden i Gällivare får omfattande kritik från Inspektionen för vård och omsorg (Ivo) för bristande insatser för dels missbrukare, dels barn och vuxna som berörts av familjevåld. Bland annat aktualiserades aldrig tvångsvård för två missbrukare trots upprepade anmälningar under lång tid. Den ene avled.

I båda dessa ärenden kritiserar Ivo att nämnden nöjde sig med att försöka kontakta personerna per telefon och brev, trots att den ene var bostadslös och det var känt att de var svåra att nå på dessa sätt.

Barnutredningar dröjde två år

Bland barnärendena hittade Ivo flera exempel på att utredningar borde ha inletts och i ett fall dröjt över två år innan det ledde till plats i familjehem.För flera vuxna som hade utsatts för våld har utredningarna varit otillräckliga om behovet av fortsatt stöd och det saknas bedömning om risken för att den enskilde ska utsättas för ytterligare våld.Socialnämnden har förklarat bristerna i flera utredningar med att man har lidit av underbemanning.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.