De som vill avboka sina resor till fjällen får endast tillbaka tio procent. Foto: Bildbyrån.

Får inte tillbaka pengar för fjällresan

Publicerad

Många tror att det ska vara en självklarhet att avboka sin fjällsemester eftersom att Folkhälsomyndigheten avråder från att göra onödiga resor inom landet just nu. Men så är inte fallet.

Nu kritiseras företagen som inte ger pengarna tillbaka. De som vill avboka sina resor till fjällen får endast tillbaka tio procent av hela summan.

När SVT Nyheter Norrbotten kontaktar Renée Rosell på Konstumentrådgivningen i Luleå berättar hon att de blivit nedringda av upprörda konsumenter som inte får tillbaka sina pengar när de vill avboka sina resor till fjällen under påsken.

”Speciell situation”

Vad har man egentligen för rättigheter?

– Det här är en jättespeciell situation. Om det gäller en vanlig avbokning är det även det vanliga avbokningsreglerna som gäller. Men eftersom att Folkhälsomyndigheten avråder människor från icke nödvändiga resor inom landet borde man få sina  pengar tillbaka. Och om man är i riskgrupp ska man verkligen försöka få tillbaka sina pengar.

Hur går man som privatperson tillväga om man inte får tillbaka sina pengar?

Eftersom att detta inte är rättsligt prövat ännu så ska man skicka sitt ärende vidare till Allmänna reklamationsnämnden, ARN, berättar hon.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.