Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Sofia Hagsand, naturvårdsbiolog i Luleå, berätta varför det är viktigt att sluta klippa gräsytor och låta det bli till ängsmark. Foto: Jimmy Bäckström/SVT

Luleå kommun slutar klippa gräset på flera platser – ska rädda den biologiska mångfalden

Publicerad

Mängden ängsmarker har minskat och många växter riskerar därför att försvinna – men för att vända utvecklingen slutar Luleå kommun klippa gräset på flera platser.

– Riktiga ängar med en rik ängsmarksflora är väldigt sällsynt i dag, säger Sofia Hagsand, naturvårdsbiolog i Luleå.

Under en treårsperiod kommer Luleå kommun att minska klippningen av gräsytor för att gynna den biologiska mångfalden. Gräsytor runt om i Luleå omvandlas i stället till ängar där blommar får växa fritt.

Detta för att hjälpa insekter så som, fjärilar, humlor, och andra pollinerare.

– Det är verkligen viktigt för att ängsmarker är så otroligt artrika och många av dessa arter är hotade, säger Sofia Hagsand.

”Klipp inte för mycket hemma”

Många arter är speciellt specialiserade på enskilda blomarter som till exempel blåklockor och prästkragar. Så därför bör man låta grönytor finnas i både bostadsområden så som ängsmarker. För det gör stor skillnad för den biologiska mångfalden.

– En perfekt klippt grön gräsmatta är en öken, inget kan leva där. Så spara områden som man inte använder och klipp mer sällan så gör det nytta, säger Sofia Hagsand.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.