Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet berättar rymdforskaren Johan Kero om experimentet som gör att Kirunas himmel kommer att spraka av färgglada moln. Foto: Lights Over Lapland

Därför exploderar himlen av färger – moln i Kiruna färgas lila och blå

Uppdaterad
Publicerad

Forskare vid Institutet för rymdfysik i Kiruna ska studera rymdväder på ett ovanligt spektakulärt sätt. Från 10-20 mils höjd kommer de att släppa ut barium som ska färga molnen lilablå och lilaröda.

Det finns anledning att rikta blicken mot skyn om man bor i Norrbotten, och framför allt i länets norra delar. Det börjar nämligen med en raketuppskjutning från rymdbasen Esrange som bland annat bär på ett sorts fyrverkeri från rymd- och atmosfärforskarna.

Självlysande moln i olika färger

Ämnet barium som släpps ut ska göra molnen självlysande i solskenet på den höga höjden. Det gäller alltså att genomföra experimentet när skymningen precis har fallit på marknivå, men då solen fortfarande lyser på hög höjd.

Liknande experiment har utförts tidigare av amerikanska rymdorganisationen Nasa vid norska Andöya, här ovan fångat i Abisko av lightsoverapland.com.

Vill se hur rymdvädret påverkar jorden

Varför gör man då detta? Ja, det handlar om att studera hur jorden påverkas av rymden och rymdvädret.

– En del av molnet kommer att driva på grund av jordens magnetfält och elektriska fält, en del kommer att följa vindens rörelser. Det gör att vi på ett fantastiskt sätt kommer att kunna särskilja de två olika effekterna, säger Johan Kero, sol- rymd- och atmosfärforskare vid IRF.

Då ska himlen spraka

När kommer då detta att äga rum? Första planerade uppskjutningen var på söndag kväll mellan 18.30-19.30, men vinden ställde till det och ett nytt försök ska göras under måndagen den 13 mars. Förutsättningarna måste vara de rätta för både forskarna och för raketuppskjutningen.

I annat fall flyttas uppskjutningen fram en dag med en liten förskjutning för att kvällarna blir ljusare. Sista dagen för kampanjen är den 22 mars.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.