Restaurangbåten i Luleå brukar locka massvis av folk sommartid. Men nu är båtens framtid hotad då företaget uppnått den totala gränsen för ett tidsbegränsat bygglov. Foto: SVT/Kristofer Naess

”Färjan” i Luleå kan tvingas stänga – oklart med bygglov

Uppdaterad
Publicerad

I norra hamn i Luleå ligger det populära utestället Bistro Bar Brygga, i folkmun kallat för ”Färjan”. Men BBB kan tvingas stänga igen då de inte uppfyller kraven för ett förnyat tidsbegränsat bygglov.

Oliba AB, företaget som driver Bistro Bar Brygga, har haft ett tidsbegränsat bygglov i femton år. Men då de nu uppnått den totala gränsen för ett tidsbegränsat bygglov blev de tvungna att söka nytt.

– Men som det ser ut nu finns det inga förutsättningar för företaget att återigen få beviljat tidsbegränsat bygglov. De har redan förbrukat sina 15 år så det finns ingen möjlighet till förlängning, säger Martin Pantzare, byggnadsinspektör på Luleå kommun och hänvisar till lagen.

BBB kan tvingas stänga

Däremot har företaget möjlighet att ansöka om permanent bygglov. Enligt kommunen har man uppmuntrat företaget att göra detta, men det har än så länge inte skett.

Vad betyder det här?

– Det kan resultera i att BBB inte kan bedriva sin verksamhet i Norra hamn, säger Martin Pantzare, byggnadsinspektör i Luleå kommun.

Frågan kan bli politisk

I nuläget finns alltså inga beslut i ärendet utan företaget ska nu bestämma om de vill gå vidare eller inte med sin ansökan. Sedan kan frågan avgöras i miljö-och byggnadsnämnden.

– Nu är det upp till företaget att avgöra hur de vill gå vidare, säger Martin Pantzare.

Gröntvedt vill inte kommentera

Luleå kommun tillägger också att Oliba AB uppvisat brister i tillgänglighet, brandsäkerhet och säkerhet vid användning. Henrik Gröntvedt vid Oliba AB säger att han inte vill ge några kommentarer innan han själv har läst kommunens yttrande.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.