Journalisten och författaren Emma Leijnse om varför det är samhällsfarligt att pojkar halkar efter i utbildningen. Foto: SVT

Författare: Farligt när pojkar halkar efter i skolan

Uppdaterad
Publicerad

Lågutbildade män riskerar i högre utsträckning att bli bortvalda som partners – och att hamna i kriminalitet. Problemet är direkt samhällsfarligt enligt författaren Emma Leijnse. Nu försöker skolan i Jokkmokk att få fler killar att plugga vidare.

Till vardags är Emma Leijnse journalist och skriver bland annat om skolfrågor för tidningen Sydsvenskan. I sin bok ”Fördel kvinna” försöker hon reda ut vilka konsekvenser det blir för samhället när dubbelt så många kvinnor som män väljer att utbilda sig.

Blir bortvalda

– Låg utbildning har mycket större konsekvenser för killar än för tjejer idag. För killar handlar det inte bara att de får svårt att hitta jobb och en ordentlig inkomst utan de blir också bortvalda av tjejer som partners och pappor, säger hon.

Problemet är högaktuellt i Jokkmokks kommun som har störst klyfta mellan män och kvinnor när det gäller utbildning – men det gäller inte bara killar i Jokkmokk utan det är precis likadant för män i Stockholm, Göteborg och Malmö enligt Emma Leijnse.

”Gäller att ändra mansnormen”

Forskning visar att unga män med låg utbildning utan arbete och familj oftare hamnar i extremism, kriminalitet, missbruk och våld. Emma Leijnse menar att de här killarnas utanförskap är en av vår tids stora utmaningar, både för samhället i stort men också för skolan.

– För skolan gäller det att jobba med struktur och lugn i klassrummet. Det är sådant som killar vinner mest på, säger Emma Leijnse.

Viktigt att läsa

– Sedan gäller det att ändra mansnormen och bilden av vad det är att vara man. För föräldrar är det viktigt att läsa för sina pojkar. Särskilt pappor ska läsa då det förutom att ge barnen bättre förutsättningar att klara skolan även innebär att de får en förebild som är annan än den klassiska mansnormen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Val 2018 – Skola

Mer i ämnet