Ökat antal personer dör i läkemedels- och narkotikaförgiftning i Norrbotten Foto: SVT

Ökat antal dödsfall i läkemedels- och narkotikaförgiftning

Uppdaterad
Publicerad

Antalet fall av personer som avlider av läkemedels- eller narkotikaförgiftning har ökat i Sverige mellan 2006 och 2016. Även i Norrbotten har det skett en ökning, visar statistik från Socialstyrelsen som Nyhetsbyrån Sirén sammanställt.

– Traditionellt har fokus varit på alkohol och illegala narkotiska substanser. Vi behöver fördjupa våra kunskaper om beroende till en rad olika nya substanser samt även till läkemedel som används på felaktig grund, säger Marianne Aggestam, utredare på Socialstyrelsen till Nyhetsbyrån Siren.

I Norrbotten dog nio personer i läkemedels- eller narkotikaförgiftning 2006. Motsvarande siffra för 2016 var 16 dödsfall.

Män i majoritet

Sett över riket i sin helhet är de vanligaste dödsfallen bland kvinnor självmord, bland män är olycksfallsförgiftningar däribland överdoser den vanligaste dödsorsaken.

Av de 908 personer som dog till följd av läkemedels- eller narkotikaförgiftning 2016 var 605 män och 303 kvinnor. Totalt antal dödsfall för tio år sedan var 547.

Flest avlidna av läkemedels- eller narkotikaförgiftning i landet räknat per 100.000 invånare har Västernorrlands län.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer