Socialarbetare från Norrbotten samlades idag i Luleå för slutkonferens för den så kallade förbättringsresan – ett regeringsuppdrag för att utveckla den sociala barn- och ungdomsvården.
Stöd och hjälp i hemmet
En av programpunkterna var hur Luleå de senaste två åren allt mer gått ifrån att omhänderta barn för att i stället satsa på hemmaplanslösningar.
– Vi kan se att vi minskat mängden placeringar och istället erbjuder stöd och hjälp i hemmet, säger Annika Klefsjö, chef för individ- och familjeomsorgen i Luleå.
– Vi erbjuder bland annat avancerad behandling i hemmet för föräldrar och ungdom där det gått lite längre och man behöver mer hjälp. Det här har minskat behovet av att placera barn, till exempel på ett HVB-hem, säger hon.
Större verktygslåda
Det nya arbetssättet är en del av Luleås plan för barn och ungdomar, som fokuserar på förebyggande insatser för unga.
– Vi har utvecklat vår verktygslåda med fler insatser på hemmplan för att barn och föräldrar ska kunna få stöd så tidigt som möjligt. Förut hade vi en ganska mager verktygslåda, säger Annika Klefsjö.
”Fortfarande en resa att göra”
Samtidigt som socialförvaltningen jobbat med att förändra sitt arbetssätt har problemen bland unga ökat i bostadsområdet Porsön. Den senaste händelsen var en anlagd brand som förstörde biblioteket.
– Där har vi fått pröva vårt nya arbetssätt. Jag skulle nog säga att situationen både förbättrats men inte på alla fronter. Vi har fortfarande en resa att göra. Vi behöver jobba långsiktigt och framförallt förebyggande för att den här typen av beteende inte ska uppstå igen, säger Annika Klefsjö.
Nästa steg blir nu ett samarbete mellan socialen och skolan med gemensamma nämndsmöten två gånger i månaden.