Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Smittskyddsläkare Anders Nystedt tror att Norrbotten haft sin topp när det kommer till covid-sjuka i månadsskiftet mars/april. Foto: Erica Sundén/SVT

Färre döda och minskad belastning på IVA – coronaläget har stabiliserat sig

Uppdaterad
Publicerad
Varje dag upptäcks mellan fem och tio nya coronafall i Norrbotten. Och även om läget tycks ha stabiliserat sig ser smittskyddsläkare Anders Nystedt en risk med att vi slappnar av och glömmer bort de grundläggande instruktionerna med att hålla på den social distansen.

I länsstyrelsens senaste lägesrapport om covid-19 kan man läsa att de ser en risk för informationströtthet hos folk. Pandemikurvan tycks ha flackat av enligt Region Norrbotten och corona är inte längre det enda folk talar om. I Region Norrbottens covid-19-rapport den 1 juni ser man att färre avlider i sviterna av sjukdomen. Tidigare rapporterade dödsfall varje dag men nu kan det gå flera dagar utan avlidna.

Stor minskning på IVA

På corona-IVA vårdades fem patienter den 1 juni. En och en halv månad tidigare, den 24 april vårdades tre gånger så många.

I Regionens rapport kan man även se att kommunerna drabbats olika hårt. Den kommun som hittills drabbats värst är Kiruna med 4,94 konstaterade fall per 1 000 invånare. I Överkalix har de hittills inte ett enda fall av konstaterad covid-19.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Norrbotten

Mer i ämnet