• Viktigt meddelande:

    Det brinner i en industri på Batterivägen i Varberg. Kraftig rök går in mot stan. Räddningsledaren uppmanar alla i området att gå inomhus och stänga dörrar, fönster och ventilation. Läs mer

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Blir det inte fler hotell kommer det drabba flygtrafik och turistnäringen i stort, säger Kirunas kommunalråd Gunnar Selberg (C). Foto: Thommy Johansson/SVT

Turismen hotad när nya Kiruna gapar tomt efter hotell

Publicerad

Pandemin slår hårt mot stadsomvandlingen och bygget av nya Kiruna. Hotellentreprenörer vill inte investera och det kan få kraftiga konsekvenser för turismen.

– 182 rum måste återuppbyggas. Annars är det en avveckling av stora delar av verksamheten, säger kommunalrådet Gunnar Selberg (C).

Fortfarande, med bara drygt ett och ett halvt år bort till invigningen av nya centrum, står tomt 6 tom. Den är planerad för hotellverksamhet men det har varit svårt att hitta aktörer som vill starta upp en ny verksamhet.

Kommunen har gjort beräkningar som visar att det kommer att vara betydligt färre hotellrum i nya Kiruna jämfört med hur det ser ut i nuvarande centrum.

– Det kommer drabba flygtrafik, turistnäring och övrig verksamhet som hör till turismen. Det går inte, säger kommunalråd Gunnar Selberg (C).

Pengar lockade mer än nytt hotell

Orsaken till att det blir färre hotellrum är att flera aktörer i nuvarande centrum, som ska avvecklas, valt att inte flytta med i stadsomvandlingen.

– Många av de tidigare hotellägarna har valt att ta pengarna och inte ett nytt hotell, säger Selberg.

”Utveckla före avveckla”

Just nu byggs det ett stort hotell i nya centrum som kommer innehålla 230 rum. Planen var att ytterligare ett hotell skulle byggas på tomt 6 som ligger i anslutning till det pågående bygget – men en entreprenör som vill investera saknas.

– Vi har skrivit in i den senaste överenskommelsen med LKAB att vi måste utveckla före avveckla. Dit har vi inte nått hela vägen men vi måste upp till den positionen, säger Gunnar Selberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Stadsomvandlingen i Kiruna

Mer i ämnet